top of page

Dermokozmetik Ve Kozmetik Arasındaki Fark Nedir?

Kozmetik tarihi insanlık tarihiyle paralel bir geçmişe sahip olup tarihin her döneminde insanlar görünüşlerini daha çok güzelleştirme arzusu nedeniyle kozmetik ürünlerine ihtiyaç duymuştur. Güzel, temiz , cezbedici ve sağlıklı görünme ve güzel kokma isteği bu serüvenin başlamasına sebep olan insani güdülerdir. Bunun en eski kanıtları

Mısır'da yapılan arkeolojik çalışmalarda insanların eşyalarıyla gömüldüğü döneme ait kalıntılar arasında merhem kapları , hoş kokular, göze sürülen sürmeler ve yüz boyaları bulunmasıdır. Mısırda başladığı düşünülen kozmetik uygulamaları sonrasında diğer uluslara iletilmiş ve hızla yaygınlaşarak günümüze kadar gelmiştir. Özellikle de vücudumuzun tuvali olan cildimiz için kullandığımız kozmetik ve dermokozmetik farkları nelerdir?

Bu sorunun cevabını bulmak için önce tanımları kısaca incelememiz gereklidir.

Kozmetik sözcüğü, Yunanca “süslemekte usta” manasına gelen kos-metikos sözcüğünden çıkagelmiştir.

Kozmetoloji, insan vücudunda epidermada, tırnaklarda, kıllarda, saçlarda, dudaklarda ve dış genital organlarda; değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmıştır. İlk ve temel hedefi bu kısımları steril etmek, kötü kokuları gidermek, görünümünü düzeltmek hatta vücut kokularını güzelleştirmek ,koruyarak iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatları ve maddeleri araştıran ve geliştiren bilim dalıdır.

Dermokozmetikler ise Kozmesötikler ya da aktif kozmetikler olarak da adlandırılan ürünlerdir. Dermokozmetik ürünler kozmetiklerle ilaçlar arasında geniş bir aralığı kapsamaktadırlar. Kozmesötikler, deri ve deri kaynaklı yapıların özellik ve fonksiyonlarını biyofizyolojik etkiler yoluyla olumlu yönde değiştirmek suretiyle kozmetik etki gösteren preperatlardır. Bunlar klasik kozmetik tanımına tam olarak uymayan ilaç ve kozmetik arasında bir grup preparattır .


İlaç ↔ Kozmesötik(ABD) ↔ Kozmetik(AB)

(Cosmetics + Pharmaceuticals = Cosmeceuticals)


Her geçen gün daha da artan kişisel bakım ihtiyaçlarına bu bilgilerin ışığında yorumlayalım. Kozmetik ürünleri ciddi bir cilt problemi ve hastalığı olmayan bireylerin kişisel temiz hissetme isteğiyle kullanması gereken genellikle deri üzerine dışarıdan uygulanan tedavi edici olmayan ürünlerdir. Temel amaçlarından en yaygın bilinenleri güneş ışınları kaynaklı veya doğal sebeplerden dolayı yaşlanmanın önlenmesi ve yaşlanma belirtilerin azaltılması , daha parlak cilt, sağlıklı saç ve tırnaklar gibi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılması gerektiğini aynı zamanda da tedavi edici olmadığını bilmeliyiz .



Dermokozmetik ürünlerin temel amacı ise istenilen etkiye ulaşmak için deri ve deri üzeri oluşumların fonksiyon ve yapılarını düzeltmektir. Cildinde kişiyi rahatsız eden ancak ilaç kullanımı gerektirecek bir hastalık boyutunda olmayan ihtiyaçları için ya da tedavi süreciyle eş zamanlı topikal destek olmak için kullanımı önerilen maddelerdir. İçerik olarak ilaçlara eş veya benzer olmalarına karşın etken madde miktarları daha düşüktür. Hastalık kategorisine giren şiddetli akne, saç dökülmesi ,mantar benzeri tırnak hastalıkları, alerjiler, ciltte şiddetli kuruluk kızarıklık kaşınma gibi tıbbi destek gerektiren konularda kesinlikle hekim kontrolünde hareket edilmeli kozmetik veya dermokozmetik ürün kullanılacaksa da uzman tarafından önerilenler dışında ürün kullanılmamalıdır.

Özellikle sosyal medyada sıkça rastladığımız bakım trendlerine hemen inanmadan önce bu farkları bilerek ve kendine uygun olacak etken maddeyi içeren temiz içerikli ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Bunun için içerik okumanın öğrenilmesini ya da en yakın sağlık danışmanınız olan ve bu konuda eğitim almış eczacılarımıza danışılmasını öneririm. Unutmamalıyız ki her insanın tek ve özel olduğu gibi herkesin cildi de benzersiz ve özeldir. İhtiyaçlarını iyi bilmeli ve ona iyi bakmalıyız.



Kaynakça:


Comentários


“Eczacılık ne un ticaretidir, ne üzüm ticaretidir, ne de sirke ticaretidir; bir sanattır, bir ilimdir; hastaya bakmak ilminin bir şubesidir. Bundan dolayı eczane, hiçbir memlekette doğrudan doğruya bir ticaret müessesesi telakki edilmemiştir. Çünkü, bütün bir memleketin, hepimizin hayat ve sıhhatine ait bir meseledir.”

Sene 1927, T.C İlk Sağlık Bakanı 4. Başbakanı Değerli Bilim İnsanı Refik Saydam

bottom of page